همزمان با ورود برنجهای خارجی به ایران و همچنین قیمت پایینتر این برنجها نسبت به برنج ایرانی، به تدریج مسیر فریب برای افراد سودجو باز شدهاست؛ طوری که مردم ناآشنا فریب این افراد را خورده و برنج خارجی را به جای برنج ایرانی تهیه میکنند. شیوههای مختلفی برای فریب افراد وجود دارد، مانند مخلوط کردن برنج ایرانی با برنج خارجی، یا حتی مخلوط کردن برنج ایرانی با کیفیت کمتر با برنج ایرانی باکیفیت و غیره. در کشور ما با توجه به اینکه ارقام مختلف برنج کشت میشود، مسیر سودجویی و فریب مردم، متاسفانه وجود دارد. بنابراین تصمیم گرفتیم نکاتی را درباره برنج ایرانی مطرح کنیم تا آشنایی اندکی با برنجهای ایرانی به دست بیاورید.
عطر برنج یک شاخص مهم برنج با کیفیت است
برنج ایرانی با برندهای متفاوتی به بازار عرضه میشود، برنجها بهواسطه نوع بذرشان به ۲دسته پرمحصول و کممحصول تقسیمبندی میشوند .
برای تشخیص عطر و طعم برنج نیز یک مشت کوچک از آن را میان کف دو دست خوب بمالید و روی آن با دهان بدمید یا به اصطلاح «ها»کنید و سپس بو بکشید؛ اگر برنج عطر داشتهباشد خودش را نشان میدهد.
این کار را به روش دیگری نیز میتوانید انجام دهید؛ یعنی چند دانه از برنج را در دهان ریخته، بجوید و مزه آن را بچشید. بد نیست بدانید که حین خرید برنج ایرانی پرمحصول بایستی کمی دست به عصا و با دقت وارد بازار شوید، چرا که در کنار برنج ایرانی،بازار داغ برنجهای خارجی و شباهتهایی که با محصول برنج اصیل ایرانی دارند باعث میشود تا مشتریان در زمان خرید دچار مشکل شوند؛ برنجهایی که بهخاطر دارا بودن مواد مضر مانند آرسنیک سلامت افراد را در طولانیمدت به خطر میاندازند.
برنج اصل نباید قاطی داشته باشد
برنج مرغوب باید یکدست باشد نه مخلوطی از دانههای چاق و لاغر، زرد و سفید، کوتاه و بلند یا ریز و درشت. هرچه دانههای شکسته یا در اصطلاح “نیمدانه” بیشتر باشد، کیفیت کمتری دارد. بیشتر برنجهای موجود در بازار دانههای شکسته یا به اصطلاح نیمدانه دارند که پس از پخت بر کیفیت برنج اثر میگذارند. پس اگر میخواهید برنجی یکدست و بدون نیمدانه داشته باشید، کمی از آن را در کف دست بریزید و سپس دقت کنید که از میان دانهها چند درصد نیمدانه است. با این آزمایش یکدست بودن برنج (یعنی مخلوط نبودن) را هم میتوانید معلوم کنید.
برنج با کیفیت زود هضم میشود
خاصیت مهم و قابل ذکر زودهضم بودن برنج مرغوب ایرانی از ویژگیهای مهم دیگر یک برنج مرغوب قابلیت گوارشی و هضمپذیری آسان آن است، به طوریکه برنج خوب و با کیفیت بلافاصله در تماس با بزاق دهان حالت نر و آبشدگی دارد، بواسطه سبک بودن بافت دانه برنج بوده که در ارقام پرمحصول این خاصیت کیفی کمتر مشاهده میگردد و از دیگر آزمونهای خصوصیات ارقام برنج کیفی و غیرکیفی، طویل شدن دانه برنج پس از پخت و انبساط حجم با GT متوسط و عامل عطری بودن آن در اثر وجود عامل شیمیایی دو استیل یک پرولین است.
نکاتی در باره نگهداری برنج ایرانی
- کیسه یا سطلهای نگهداری برنج را حتما در جایی عاری از نم، خنک و به ویژه خشک انبار کنید تا رطوبت درون دانههاتبخیر شود.
- از گذاشتن کیسهها روی هم خودداری کنید.
- بین هر کیسه فاصلهای برای عبور هوا بگذارید.
- افزودن مقداری نمک و چند دانه سیر همراه با سرکشی و هوادهی گاه به گاه، از آفتزدگی آن جلوگیری میکند.
- به هیچ وجه از قرصهای شیمیایی استفاده نکنید.